Περπατήστε τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης

και αισθανθείτε την παλιά εποχή και τον πολιτισμό

Αρχαιολογικό Μουσείο

ARCH_MUSEUM

Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης είναι μεγάλου ενδιαφέροντος. Όχι μόνο για τις σημαντικές αρχαιότητες που φιλοξενεί αλλά και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με τρεις τοξωτές εισόδους. Αποτελείται από τρία δωμάτια γύρω από μια αυλή με κολόνες και ένα αίθριο. Αξιοσημείωτο ένα το μωσαϊκό που απεικονίζει την άφιξη του Ασκληπιού στην Κω.

Το μουσείο φιλοξενεί αγάλματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής, επιτύμβιες και αναθηματικές πλάκες.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι τα ψηφιδωτά δάπεδα από ρωμαϊκές οικίες, το ακέφαλο άγαλμα του Ασκληπιού που χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ., καθώς και το άγαλμα ενός άνδρα με γένια που βρέθηκε στις στοές του Ωδείου, το οποίο ονομάστηκε Ιπποκράτης.

Ασκληπιείο

ASKLIPIEION_NEW

Μετά από το Πλατάνι βρίσκεται ο ποιο διάσημος και ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος του νησιού, το Ασκληπιείο.

Ως γιος της Κω ο Ιπποκράτης δικαίως αναφέρεται με ονόματα οδών, σε αγάλματα, σε ιατρικά κέντρα και ακόμη σε ένα δέντρο. Περισσότερο όμως γιορτάζεται σε αυτό το αρχαίο σανατόριο, που ιδρύθηκε το 444 π.Χ., λίγο μετά το θάνατό του και τώρα είναι ένα πολύ σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Το σκηνικό είναι υπέροχο με αυξανόμενα επίπεδα στα πλάγια όπου συνδέονται με μια μνημειακή μαρμάρινη σκάλα. Βρίσκεται πάνω από το χωριό της Ανατολίας με θέα τη θάλασσα και την Τουρκία. Μικρό μέρος της αρχικής κατασκευής παραμένει στο χώρο λόγω των μεγάλων αλλεπάλληλων σεισμών και τη χρήση της περιοχής ως λατομείο από τους σταυροφόρους.

‘Έγινε αντικείμενο εκτεταμένων ανασκαφών από τους Γερμανούς το 1902 και οι Ιταλοί επανατοποθέτησαν κάποιους κίονες Κορινθιακού ρυθμού που χρονολογούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Ένας Δωρικού ρυθμού ναός χτίστηκε περίπου 400 χρόνια νωρίτερα και βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. 

Γεννήθηκε το 460 π.Χ. και πέθανε το 357 π.Χ.. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την Κω, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας μια «επιστημονική» προσέγγιση της ιατρικής, κερδίζοντας φήμη με την ανάσχεση της μόλυνσης των πληγών μέσα από νέες πρακτικές βράζοντας πόσιμο νερό.

Πλάτανος του Ιπποκράτη

PLATAN_BIG_648X486

Ο Ιπποκράτης διδάξει την ιατρική κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου σύμφωνα με την παράδοση.

Αυτή η αιωνόβιος πλάτανος βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο τέλος της Ακτής Κουντουριώτη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Είναι ένα τεράστιο, εντυπωσιακό δέντρο 2.400 ετών!

Η περίμετρος του κορμού του είναι περισσότερα από 12 μ.

Τα μακριά κλαδιά του, κουρασμένα από το ταξίδι στο χρόνο στηρίζονται από σιδερένια κατασκευή.

Η παράδοση αναφέρει ότι σε αυτό το σημείο, κάτω από τη σκιά του πλάτανου του Ιπποκράτης, αιώνες μετά, ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το χριστιανισμό.

Αρχαίο Ωδείο

ANCIENT_CONSERVATOIRE

Τα ερείπια του Αρχαίου Ωδείου της Κω ανακαλύφθηκαν το 1929.

Βρίσκεται στη δυτική εκσκαφική ζώνη της αρχαίας πόλης. Έχει εννέα μαρμάρινα στάδια που αποτελούσαν την πρώτη θέση. Στη συνέχεια υπήρχε ένα διάζωμα που χώριζε όλα τα υπόλοιπα.

Από κάτω υπήρχαν θολωτά δωμάτια με αγάλματα τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Στο Αρχαίο Ωδείο διοργανώνονται πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αρχαία Αγορά

ANCIENT_MARKET

Η αγορά της Κω ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Σώζονται πολλά τμήματα της βόρειας, της ανατολικής και της δυτικής περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανασκαφές πιστεύεται ότι το νότιο άκρο της πόλης έφτανε μέχρι τον Βωμό του Διονύσου. Έχει εσωτερική αυλή και περιβάλλεται από στοές με πτυχωτούς πυλώνες.

Της βόρειο τμήμα της αγοράς ήταν η οχυρωματική περίβολος της πόλης.

Αρχαία Πόλη

ANCIENT_TOWN

Η πόλη της Κω χτίστηκε στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ονομάστηκε Αστυπάλαια και ήκμασε τον 6ο π.Χ.

Τον 4ο π.Χ. μετά από ένα καταστροφικό σεισμό, οι κάτοικοι έχτισαν μια νέα πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Από τα ευρήματα φαίνεται ότι ήταν μια πόλη με προηγμένο σύστημα αποστράγγισης και παροχής νερού. Είχε ένα ετοιμοπόλεμο λιμάνι με ισχυρά τείχη, τμήματα των οποίων σώζονται σε καλή κατάσταση.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης χωρίζονται σε 4 ζώνες ανασκαφών. Η ζώνη του λιμανιού, η δυτική, η ανατολική και η κεντρική ζώνη. 

Αρχαία Τείχη

ANCIENT_WALLS

Τα τείχη της αρχαίας πόλης της Κω χτίστηκαν στις αρχές του 4ου π.Χ., προκειμένου να προστατεύσουν τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές.

Μέρος αυτών των τειχών σώζονται μέχρι σήμερα εντυπωσιάζοντας για την κατασκευή τους. Έχουν πάχος που φθάνει τα 6 με 8 μέτρα.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν δύο τεράστιοι ογκόλιθοι.

Ο πρώτος, τα μέρη του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να δει σήμερα, εκτείνεται προς το λιμάνι της πόλης. Ο δεύτερος ήταν διαφορετική από τον πρώτο, δεδομένου ότι κατέληγε στις Θέρμες του λιμανιού.

Ρωμαϊκή Οικία

CASA_ROMANAl

Πρόκειται για μια ρωμαϊκή έπαυλη χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας προηγούμενης ελληνιστικού ρυθμού κατοικία. Χρονολογείται στις αρχές του 3ου π.Χ.

Είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην κεντρική ζώνη ανασκαφής της αρχαίας πόλης

. Διαθέτει 36 δωμάτια. Στα περισσότερα από αυτά σώζονται τα ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες.

Κάστρο των Ιπποτών

CASTLE_OF_KNIHTS

Είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης πρέπει να δει.

Οι Ιππότες του τάγματος του Ιωαννιτών το έχτισαν τον 14ο αιώνα πάνω στα ερείπια των τειχών της αρχαίας πόλης.

Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Μικράς Ασίας ώστε με αυτό τον τρόπο οι Βενετοί ήταν σε θέση να ελέγξουν όλες τις βάρκες.

Για να το χτίσουν χρησιμοποίησαν υλικά από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (κίονες, μαρμάρινες επιγραφές και επιτύμβιες στήλες).

Το κάστρο αποτελείται από δύο ναυπηγεία που χωρίζονται από ένα ευρύ ανάχωμα και η επαφή μεταξύ τους γίνεται  μέσω μιας γέφυρας.

Μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής αυλής υπήρχε μια κατασκευή (αποθήκη) που χρησιμοποιείται σήμερα ως μουσείο για τα αρχιτεκτονικά κομμάτια από την Κω.

Το εσωτερικό ναυπηγείο έχει τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες, ενώ το εξωτερικό είναι μεγαλύτερο με ογκώδη τείχη στις τέσσερις γωνίες.

Γέφυρα του Κάστρου

CASTLE_BRIDGE

Σώζεται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Κάστρου, στη διάσημη λεωφόρο των Φοινίκων.

Χτίστηκε την ίδια περίοδο με το κάστρο των Ιπποτών, τον 13ο αιώνα.

Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πλατιές πέτρες μεγάλων διαστάσεων.

Βωμός του Διονύσου

DIOGENIS_ALTAR

Τα ερείπια του βωμού του Διονύσου βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Οικίας.

Χτίστηκε στα μέσα του 2ου π.Χ. και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ο βωμός είναι κατασκευασμένος από λευκό και μπλε-γκρίζο μάρμαρο και αποτελείται από δύο μέρη.

Ο κύριος βωμός και η κεκλιμένη ράμπα, μέσω της οποίας οι άνθρωποι εισέρχονταν οι πιστοί.