Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι επίπεδο καθιστώντας την πρόσβαση στα θέρετρα εύκολη. Από εδώ είναι ιδιαίτερα ορατή η Ψέριμος, η Κάλυμνος και η Τουρκία.

Τα νερά είναι θερμότερα και υπάρχει σχεδόν πάντα ένα αεράκι ειδικά τον Αύγουστο όταν φυσά το μελτέμι.

Η ποδηλασία και η ιππασία είναι δημοφιλείς και οι παραλίες είναι πιο ήσυχες από ότι στα ανατολικά και νότια.

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ

Περίπου 5 χιλιόμετρα από το Μαστιχάρι βρίσκεται ένας από τους πιο φωτογραφημένους ανεμόμυλους στο νησί.

Είναι αρκετά εντυπωσιακός, στέκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο με ξεδιπλωμένα πανιά και διατηρείται ως μουσείο.

Ακριβώς στα ανατολικά, κατά μήκος ενός καλά σηματοδοτημένου δρόμου βρίσκεται ένα κάστρο των Σταυροφόρων. Έχει επιβλητική πύλη και μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του δυτικού στηθαίου για την απολαύσετε την υπέροχη θέα. Επιπλέον, υπάρχουν και μερικά ενδιαφέροντα παρεκκλήσια που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη.

Η Αντιμάχεια είναι ένα γραφικό χωριουδάκι κοντά στο μεγάλο ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην κεντρική πεδιάδα.

Στο χωριό συναντάμε το ομώνυμο κάστρο. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου Ενετικού κάστρου. Οι τοίχοι του και το εσωτερικό σώζονται σε καλή κατάσταση όπως και υπολείμματα κατοικιών και δεξαμενών νερού.

ΛΑΜΠΗ

Η παραλία της Λάμπης βρίσκεται κατά μήκος του ακρωτηρίου στα δυτικά της πόλης της Κω και μπορείτε να πάτε με λεωφορείο, ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια.

Η παραλία είναι μεγάλη, αμμώδης και ασφαλής για τα παιδιά.

Στο παρελθόν ήταν στρατιωτική περιοχή, αλλά η ελληνική στρατός έχει χάσει από καιρό τη μάχη με τους τουριστικούς πράκτορες.

ΜΑΡΜΑΡΙ

Λίγα χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής, ανατολικά της Αλυκής είναι το παραλιακό θέρετρο Μαρμάρι, όπου η άμμος έχει διευρύνει κατά πολύ την παραλία και έχει σχηματίσει αμμόλοφους.

Ελαφρώς πιο προστατευμένη από τους ανέμους, το Μαρμάρι βρίσκεται έχει πιο ήσυχη παραλία από το κοντινό Τιγκάκι.

Διαθέτει κέντρο ιππασίας που εκμεταλλεύεται πλήρως την επίπεδη άμμο για να προσφέρει βόλτες στην παραλία.

ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ

Η παραλία έχει λευκή άμμο και δεν διαθέτει πολλές ξαπλώστρες. Στο δυτικό άκρο της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια της Βασιλικής του 5ου αιώνα.

Όσοι αναζητούν ησυχία μπορούν να ακολουθήσουν ένα από τα μονοπάτια κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό που καταλήγουν σε αμμώδεις όρμους και χαμηλά βράχια. Οι υποβρύχιοι βράχοι της περιοχής κάνουν τη θάλασσα λιγότερο φιλόξενη για τους κολυμβητές.

Από εδώ μπορείτε να πάρετε ένα από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων που φεύγουν για τα κοντινά νησιά Ψέριμο και Κάλυμνο

ΠΥΛΙ

Ο δρόμος της ενδοχώρας, νότια του Μαρμαρίου σας πηγαίνει στο Πυλί (κοινό όνομα τριών μικρών γειτονικών χωριών του Αρμάνιου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου.

Τα χωριουδάκια βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και οι χωρικοί είναι κυρίως κτηνοτρόφοι.

Από το Πυλί ο δρόμος οδηγεί στο Παλαιό Πυλί όπου υπάρχουν τα ερείπια του Βυζαντινού φρουρίου που προφυλάσσει στα τείχη της μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

ΤΙΓΚΑΚΙ

Δυτικά, κατά μήκος της ακτής, διαχωρισμένο από το Μαρμάρι και τις Αλυκές βρίσκεται το δημοφιλές θέρετρο Τιγκάκι με την πολυσύχναστη παραλία του.

Το θέρετρο είναι υπόθεση ενός δρόμου γεμάτου με μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα.

Η παραλία είναι στενή σε ορισμένα σημεία αλλά αποτελείται από καλή άσπρη άμμο. 

Η άμμος βελτιώνει όσο πηγαίνουμε δυτικά πάτε μέχρι να φτάσουμε στις Αλυκές όπου υπάρχει καλή επίπεδη άμμος και ρηχή θάλασσα. Στο Τιγκάκι υπάρχουν τεράστιος αριθμός από ξαπλώστρες και ομπρέλες για τους επισκέπτες.