Η νότια ακτή είναι η πιο δημοφιλής στο νησί με ατέλειωτες αμμώδεις παραλίες.

Η θάλασσα είναι συνήθως πολύ πιο ήρεμη από ότι στα βόρεια αλλά πιο κρύα.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Η παραλία από το Καμάρι εκτείνεται δυτικά προς τον Άγιο Στέφανο.

Σε αυτό το σημείο το νησί είναι μόνο 1 χιλιόμετρο φαρδύ. 

Στο κοντινό ακρωτήριο είναι τα υπολείμματα δύο καλά διατηρημένων τρίκλιτων Βασιλικής του 6ου αιώνα. Υπάρχουν μερικά άριστα διατηρημένα μωσαϊκά αλλά συνήθως καλύπτονται από αμμοχάλικο και σκόνη.

ΝΟΤΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η παραλία CAMEL είναι πολύ όμορφη με ψιλή χρυσή άμμο, ιδιαίτερα αγαπητή στους γυμνιστές.

Η παραλία PARADISE είναι επίσης γνωστή και ως BUBBLE λόγω των υποβρύχιων ηφαιστειακών ρευμάτων που ζεστάνουν το νερό.

Η παραλία BANANA είναι καθαρότερη και η πιο γραφική με κέδρους και χαμηλούς αμμόλοφους . Ονομάζεται επίσης παραλία Λαγκάδα.

Η Sunny Beach έχει τον λιγότερο κόσμο από τις άλλες.

Η MAGIC, που ονομάζεται επίσης Πολένι, είναι η μεγαλύτερη και φαρδύτερη από όλες.

Η παραλία ΞΕΡΟΚΑΜΠΟΣ ή EXOTIC έχει ένα τανκ του στρατού και χρησιμοποιείται και σαν πεδίο βολής του πυροβολικού. 

ΚΑΜΑΡΙ

Η περιοχή στον κόλπο του Καμαρίου είναι το θέρετρο του Κέφαλου με 5χλμ βότσαλα και άμμο (ως επί το πλείστον με βότσαλα) που εκτείνεται σχεδόν μέχρι τον Άγιο Στέφανο.

Η βότσαλένια ακτογραμμή μετατρέπεται σε πέτρινη κάτω από τη θάλασσα που βυθίζετε απότομα. Η καλύτερη άμμος βρίσκεται κοντά στο συγκρότημα Club Med και υπάρχει καλή θάλασσα για ψαροντούφεκο. 

Το απέναντι νησάκι Καστρί βρίσκεται σε κοντινή. Το νερό είναι κρυστάλλινο, αλλά είναι γνωστό ότι είναι η πιο κρύο στην Κω.

ΚΑΡΔΑΜΕΝΑ

Πριν από μια γενιά η ΚΑΡΔΑΜΕΝΑ ήταν ένα γραφικό ελληνικό ψαροχώρι. Γοητευτικό, φιλικό και φημισμένο για την ιδιαίτερα κεραμικά της.

Ένα ομοιόμορφο πλέγμα από κτήρια με αμέτρητα μπαρ και καφετέριες που οδηγούν στις αμμώδεις παραλίες για περίπου 5 χλμ εκατέρωθεν του θέρετρου. Η συνήθης διασκέδαση στην παραλία είναι τα θαλάσσια σπορ που αφθονούν.

Από εδώ μπορείτε να πάτε στο ηφαιστειογενή Νισύρου. Ίσως το πιο αξιόλογο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε φανατικοί του κλάμπινγκ.

ΚΕΦΑΛΟΣ

Το χωριό βρίσκεται ψηλά σε ένα ακρωτήρι με θέα κατά μήκος ολόκληρης της νότιας ακτής με την παλιά πόλη από επάνω από τον κόλπο του Καμαρίου από κάτω. Η παλιά πόλη είναι ένα ελκυστικό μίγμα από κατάλευκα σπίτια με πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα.

Εντυπωσιακό είναι και το σκηνικό που σχηματίζουν οι δίδυμες κορυφές των βουνών. Εδώ είναι το τέλος της γραμμής του λεωφορείου και η αρχή για τους ποιο τολμηρούς πεζοπόρους προς το δυτικό άκρο που καταλήγει στην τραχιά χερσόνησο στο Ακρωτήριο Κίκελο.

Επίσκεψη μπορείτε να κάνετε στην κοντινή Βυζαντινή εκκλησία, η οποία έχει κτιστεί στα ερείπια της αρχαίου αμφιθεάτρου της Αστυπάλαιας (που κάποτε πίστευαν ότι είναι πρωτεύουσα του νησιού) όπως επίσης και σε μια σπηλιά στο ακρωτήριο Άσπρη Πέτρα που πιστεύεται ότι κατοικείτο στους νεολιθικούς χρόνους.